Platna ki krasijo stene danes

Danes so zelo popularna platna na stenah tudi kar brez okvirjev. Tako se izognemo tistim starim okvirjem, ki zelo spremenijo in vplivajo na vtis slike in ambient.

Prav tako se danes platno ne uporablja samo za slikanje, ampak tudi za tisk fotografij na platno. Sama platna lahko najdemo v raznih velikostih in oblikah. Prav tako jih lahko dobimo raztegnjena na okvirju, ali pa so le preprosto zalepljena na kartonu. Na platno lahko rišemo z raznimi slikarskimi pripomočki in tehnikami. Tako lahko rišemo z raznimi akvareli, akrili, oljnimi barvami, spreji, tuši in še bi lahko naštevali.

Platno da sliki svojo teksturo, kar naredi umetnino še bolj otipljivo. Prav zato so natisnjene fotografije na platnu tako zelo fascinantne, ravno zaradi teksture samega platna, ki doda fotografiji še bolj umetniški pridih.

Platna ki krasijo stene danes

Platna lahko najdemo tudi v okroglih formatih, ki so lahko zelo zanimiva za stene prostorov. Tako lahko prostor naredimo bolj razgiban. Tudi sama umetniška podoba na takšnem platnu ni čisto klasična vsaj že sama postavitev likovnih elementov je drugačna. Je pa tudi res, da platno potrebuje malo več časa da se posuši, zato moramo paziti, da se nekaj časa ne dotikamo površine ko je ta še mokra.

So pa platna dražji potrošni material za umetnika, še posebej če ga primerjamo z navadnim listom papirja. Velikokrat so same umetnine toliko cenjene že samo zaradi cene platna in okvirja kot zaradi umetnine same. Okvirji za platna so tudi velikokrat narejena po naročilu, saj jih zaradi različnih dimenzij težko najdemo v trgovini. Zato če boste bili na kakšni razstavi je in se vam bo zdela umetnina precej draga pomislite da so tukaj tudi materialni stroški kot tudi drage in kvalitetne barve. Umetniška žilica umetnika ki pričara vizijo na platno pa je neprecenljiva, čeprav morda ni za vsak okus saj smo si ljudje zelo različni.