Revmatoidni artritis – kako se ga zdravi?

Če sumimo, da se je pojavil revmatoidni artritis, je vsekakor potreben pregled pri specialistu internistu revmatologu. Sama bolezen se nato ugotavlja s pomočjo bolnikovih težav, prav tako s pomočjo izjemno skrbnega kliničnega pregleda. Slednji se mora nujno dopolniti še s krvnimi preiskavami, rentgenskim slikanjem ter še nekaterimi drugimi slikovnimi preiskavami, kot so denimo slikanje z magnetno resonanco, ultrazvočni pregledi prizadetega sklepa.

Če sta začetek in sam potek za revmatoidni artritis značilna, potem ugotavljanje tovrstne bolezni v resnici ni posebej zahtevno oziroma težko. Neredko pa se na začetku bolezni pojavijo premalo jasni znaki ter simptomi. Krvne spremembe še niso vidne, posledično je torej samo ugotavljanje precej težko in zapletenejše. Pogosto je zato potrebno spremljanje ter opazovanje.

Revmatoidni artritis – kako se ga zdravi?

 

Je na voljo zdravilo za revmatoidni artritis?

V zadnjih letih je lahko opazen precej velik napredek v zgodnjem ugotavljanju ter zdravljenju za revmatoidni artritis. Kljub temu pa na voljo še vedno ni zdravila, ki bi bolezen lahko ozdravilo. Kljub temu lahko z zgodnjim ugotavljanjem učinkovito preprečujemo škodo, ki bi jo lahko tovrstna bolezen povzročila.

Če pa se revmatoidni bolezen ne zdravi, seveda lahko nastanejo nepopravljive spremembe na sklepih pa tudi drugih delih skeleta. Pomembno je, da je zdravljenje prilagojeno posameznikom, prav tako sami resnosti bolezni, bolnikovim željam in ne nazadnje še morebitnim pridruženim boleznim.

 

Kakšen je ključni cilj pri zdravljenju revmatoidnega artritisa

Cilj pri zdravljenju bolezni, kot je revmatoidni artritis, je lajšanje bolečine, upočasnitev napredovanja bolezni, umiranje vnetja ter izboljšanje bolnikovega življenja. Zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezni, lahko razdelimo na dve večji skupini. To so zdravila, ki pomagajo lajšati znake bolezni, zlasti bolečine ter vnetje – simptomatska zdravila, ter zdravila, ki vplivajo na nepravilno delovanje imunskega sistema ter spreminjajo sam potem bolezni – imunomodulirajoča zdravila.

Zdravila, ki se uporabljajo za lajšanje bolezni, pa se imenujejo nesteroidni antirevmatiki. Za njih je torej značilno, da imajo protibolečinsko, protivnetno ter protivročinsko delovanje.